Aktualno

 
 
 

MEDITACIJA – pot v jasnost in ravnovesje

MEDITACIJA – pot v jasnost in ravnovesje

21.01.2021

Meditacija še nikoli ni bila bolj pomembna kot v sedanjem času. V vsakem trenutku smo stimulirani bolj kot si mislimo in več, kot smo sposobni. Praktično smo stimulirani na vsakem koraku. Dejstvo je, da na internetu ustvarjamo vsaka dva dni toliko informacij, kot smo jih do leta 2003.

Zakaj meditirati?

Raziskovalci na področju pozitivne psihologije so dokazali, da tisti posamezniki, ki dnevno meditirajo, izkazujejo več pozitivnih čustev, so bolj čuječi, imajo jasnost v življenju, pozitivno podporno okolje in manj bolezni. V Harwardski raziskavi so ugotovili tudi, da so učinki treninga čuječnosti in meditacije vidni že po osmih tednih.

V videu si lahko oglejdate, kaj se v povprečju dogaja na internetu vsako minuto.

Prevelika količina svetovnih spletnih aktivnosti nam znižuje naš notranji glas in nam oža našo osredotočenost.

Glasnejši kot so zunanji glasovi,

manj glasen je notranji glas.

To pomeni, da pridejo manj do izraza naša intuicija, naše srce in notranji občutki. Ravno zaradi teh dejstev je pomembno, da se naučimo meditacije oziroma neko obliko tišine, ki nam je blizu. Bolj kot posvečamo pozornost našim čutom, bolj se ozemljimo na sedanji trenutek.

BodyMind_EqNeverjetno dejstvo je, da lahko že samo z mentalno dejavnostjo namerno spremenimo lastne možgane. Miselna aktivnost, od meditacije do različnih terapij in EQ treningov, lahko spremeni delovanje možganov. Posledično razvijamo širše zavedanje glede družbenih signalov, globji vpogled v lastna čustva in telesne občutke ter bolj dosledno pozitiven pogled na svet.

Kako začeti?

Prvi del meditacije je osredotočanje na dih. Poskusite samo sedeti z zaprtimi očmi in opazujte svoje misli, ob tem pa dihajte normalno. Pozornost odvrnemo od zunanjega sveta in njegovih pasti, ter se osredotočino na prostor in valovanje okoli sebe. Vzorci možganskega valovanja se spremenijo, vstopimo v bolj umirjeno stanje alfa, na koncu pa tudi v stanje theta. V tem stanju se nam naš notranji svet zazdi bolj resničen od zunanjega, kar pomeni, da lažje ustvarjamo spremembe. Raziskave kažejo, da postanejo možgani bolj organizirani in usklajeni, ko meditacijo izvajamo pravilno. Najboljši rezultati so že z 20 min meditacije na dan, vendar pa je ob tem za učinek ključno ponavljanje in ustvarjanje navade; torej 24/7.

Meditacija ali poglobljena osredotočenost
=
osredotočenost na sedanjost

Ključen je tudi čas, kdaj mediramo. Najprimernejša časa za meditacijo sta zjutraj, ko se zbudimo, in zvečer, tik pred spanjem. Ko tonemo v spanec in se zjutraj zbudimo gremo skozi naraven spekter možganskih valov, in zato v teh delih dneva lažje zdrsnemo v meditacijo pod okrilje alfa in theta možganskih valov.

Verjamemo, da se 20 min dnevnega sedenja v tišini ne sliši, kot nekaj kar bi želeli početi vsak dan. Razlog je v tem, da se nam preprosto ne zdi smiselno sedeti v tišini, saj nam um takrat najlažje moti našo osredotočenost. Naši možgani nemreč ne razumejo, zakaj bi bila čuječnost za nas sploh relevantna in nas na vsak način želijo od tega odvrniti. Vsakič, ko začnemo nekaj spreminjati v življenju, telo in um sporočita možganom, naj spet prevzamejo nadzor.  Zato vam predlagamo, da začnete z 1- minutno meditacijo. Morda se sliši smešno, ampak na ta način prelisičimo možgane in se meditacije dejansko lotimo. Seveda smo ponavadi v meditaciji več časa, saj je občutek v njej naravnost fenomenalen, sproščen in blažen.

Blagodejno na našega duha pa vpliva tudi glasba rastlin, ki je ustvarjena na podlagi biofeedback-a rastline. Ob teh frekvencah se v udobju domače sobe počutimo, kot da smo v naravi ter se prepustimo nam najbolj naravni frekvenci (frekvenci Zemlje - Schumannova resonanca 7,8 Hz). Na nezavednem nivoju nam glasba rastlin daje občutke lahkotnosti in sproščenosti ter nam "napolni baterije". Več o napravi Bamboo si lahko ogledate v videu. Si želite zvok narave tudi v svojem domu? Pošljite nam svoje povpraševanje.

Z redno meditacijo odpiramo vrata podzavestnemu umu in imamo možnost ustvarjanja naše nove resničnosti. Meditacija nas ponovno poveže z lastnim bistvom in nas postavi v trenutek. Skozi prakso meditacije postajamo tolerantnejši, mirnejši, hvaležnejši in predvsem ljubeznivejši do sebe, kar je v današnjem svetu velik izziv.

Recept za srečnejše življenje živi v vsakemu izmed nas!

_________________________________________________________________________________________

Nevro inštitut čustvena inteligenca deluje pod blagovno znamko Zeleni Biser, katerega namen je zviševati čustveno inteligenco v Sloveniji in na globalnem trgu. Naše poslanstvo je s pomočjo znanstvenih pristopov opolnomočiti ljudi, da si ustvarijo zdravo, navdihujoče in izpopolnjujoče življenje. Verjamemo, da bo aktivno izvajanje čustvene inteligence vsem nam pomagalo ustvariti več miru, blaginje in boljši svet.  Hkrati želimo postati globalni ponudnik EQ treningov in retreatov.

Živi osebno zadovoljstvo
 
 
 

Prijava na e-novice

 

Prijavite se na naše e-novice in pridobite inspiracijo ter koristne nasvete za osebno zadovoljstvo in uspeh!

O aktualnem dogajanju, nevroznanosti in čustveni inteligenci vas bomo obveščali na vaš e-poštni naslov enkrat mesečno.

    1. Nevro Inštitut Čustvena Inteligenca varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.