Aktualno

 
 
 

Zakaj smo tako črnogledi?

Zakaj smo tako črnogledi?

11.11.2020

Znanost je dokazala, da smo ljudje po svoji naravi črnogledi. Kar pomeni, da če ne znamo uporabljati svojih možganov in če ne poskrbimo za svoje duševno zdravje, samodejno postajamo pesimistični in pričakujemo najslabše. Zato Neurocoaching in trening čustvene inteligence nista nekaj, kar počnemo samo zato, ker se sliši lepo in zabavno; neurocoaching in trening čustvene inteligence sta preprosto pogoj za naše dobro počutje in srečo.

Zakaj smo črnogledi?


V resnici imamo veliko več stvari, ki gredo prav kot narobe. Že kot otroci imamo v šoli veliko dosežkov, vendar se kljub temu osredotočamo na nekaj vprašanj, ki smo se jih zmotili, namesto, da bi se osredotočali na vprašanja, ki smo jih pravilno odgovorili, stvari, ki smo se jih naučili, prijetnega časa, ki smo ga preživeli s prijatelji, prijaznost naših učiteljev, negovanja naših staršev in izkazovanja njihove ljubezni, ko se vrnemo domov, itd.

Temu trendu sledimo tudi kot odrasli; pregledujemo letno uspešnost, ki v veliki meri opisuje vse stvari, ki smo jih dosegli, in usmerjamo našo prihodnost. Vendar pri tem lahko pride do ene same zadeve, ki nam ni bila všeč in se tam ustavimo.

Pomislimo; se resnično vsak dan zgodi tragedija? Ali pa je večina vaših dni brez dogodkov tragedije? S tem mislimo na resnično tragedijo, ki ni zgolj naša percepcija. Tragedija je izguba ljubljene osebe, ločitev, bolezen. Lahko bi rekli, da je tragedija, če ste danes izgubili službo, ali če so počitnice, za katere ste dolgo varčevali in planirali, odpovedane. Toda ali je stanje v vrsti v trgovini tragedija? Kritika, ki jo je prejel vaš šef ali celo ljubljena oseba? Je sedenje v avtu v prometu tragedija?

Po naravi smo ljudje nagnjeni k podajanju kritike. Še posebej, če si naših možganov ne programiramo, na primer s treningom čustvene inteligence, opravimo kakšno drugo aktivno delo na možganih (npr. meditacije) ali se obkrožimo z ljudmi, ki nam pripomorejo k sreči in dobremu počutju.

Zakaj je tako?


Naša univerzalna črnogledost sega v obdobje pleistocena (čas ledene dobe). Pretile so nam življenjsko nevarne stvari, kot so ekstremni mraz, led, lakota in poplave. To so resnične tragedije. Ko so te nevarnosti in življenjsko nevarne situacije del našega vsakdanjega življenja, potem je potrebno, da so naši možgani nekoliko črnogledi.

Če smo imeli enega izmed manj hladnih dni, smo verjetno bili naslednji dan zdrobljeni zaradi ledu, ali pa je bila to naša ljubljena oseba. Če ne naslednji dan, pa zelo kmalu. Ko smo imeli danes en obrok, še ne pomeni, da bomo jutri imeli drugega. Pri treningu čustvene inteligence se učimo, da je "testiranje resničnosti" pomemben del, ki nam pomaga dobro delovati ves dan. Imeti možgane, ki se morajo na jutrišnji dan pripraviti na katastrofalen dan, je za nekoga v ledeni dobi popolnoma realno. To je sredstvo za prilagajanje in preživetje – nekaj, kar imamo kot ljudje ožičeno v nas.

Naši možgani samodejno še vedno procesirajo kot naši predniki.


Tekom razvoja človeštva so se razvili tudi naši možgani. Pridobili smo neokorteks ali nove možgane, ki so obdali in nadgradili "stare" limbične čustvene možgane. Kljub temu še vedno enako občutimo, delujemo, razmišljamo in čutimo. Težava je v tem, da mnogi pesimisti med nami niso pridobili sposobnosti čustvene inteligence »testiranja resničnosti« ali ene od drugih veščin »optimizma«, ki bi bolje povezala in uskladila delovanje obeh delov možganov. Prav zaradi tega postanejo naši možgani črnogledi, če ničesar ne storimo, da bi ustvarili ali ohranili duševno zdravje. Zato sva mnenja, da sta neurocoaching in trening čustvene inteligence tako zelo pomembna.

Znanost v ozadju

Trening čustvene inteligence in neurocoaching nista samo način, kako se v enem samem trenutku naučiti preusmeritve od črnogledosti, ampak ponuja tudi sredstva za povečevanje nevroplastičnosti možganov, ki je, kot znanost pojasnjuje, sposobnost naših možganov, da se prilagajajo in spreminjajo tekom življenja. V tem primeru se učimo, kako uporabljati svoje možgane, ne samo, da smo optimistični za kratek čas, ampak da se oddaljimo od "pleistocenskih" možganov. Da preživimo svoj čas v resnični evoluciji.

Verjameva, da neurocoaching in trening čustvene inteligence nista samo odlična za pridobitev novega nabora spretnosti ali za učenja pomoči sebi in/ ali drugim, ampak sta globja načina za ustvarjanje sreče in življenja osebnega zadovoljstva.

_________________________________________________________________________________________

Nevro inštitut čustvena inteligenca deluje pod blagovno znamko Zeleni Biser, katerega namen je zviševati čustveno inteligenco v Sloveniji in na globalnem trgu. Naše poslanstvo je s pomočjo znanstvenih pristopov opolnomočiti ljudi, da si ustvarijo zdravo, navdihujoče in izpopolnjujoče življenje. Verjamemo, da bo aktivno izvajanje čustvene inteligence vsem nam pomagalo ustvariti več miru, blaginje in boljši svet. Hkrati želimo postati globalni ponudnik EQ treningov in retreatov.

Živi osebno zadovoljstvo

 

Prijava na EQ Trening

Prijavite se na EQ Trening preko spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.

Polja označena z * so obvezna!

    1. Nevro Inštitut Čustvena Inteligenca varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 

Prijava na e-novice

 

Prijavite se na naše e-novice in pridobite inspiracijo ter koristne nasvete za osebno zadovoljstvo in uspeh!

O aktualnem dogajanju, nevroznanosti in čustveni inteligenci vas bomo obveščali na vaš e-poštni naslov enkrat mesečno.

    1. Nevro Inštitut Čustvena Inteligenca varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.