Aktualno

 
 
 

Želite postati bolj asertivni?

Želite postati bolj asertivni?

10.03.2021

Kaj asertivnost je?

Če želimo postati bolj asertivni, bi bilo koristno vedeti, kaj to sploh pomeni.

Po definiciji EQ-i 2.0. modela je asertivnost sposobnost, da glasno in odločno izrazimo svoje potrebe, misli in mnenja – tudi če to povzroča nasprotovanja, konflikt ali povzroči zavzetje stališča.

Zanimivo je, da zelo redko slišimo, da katera od naših strank izrazi potrebo, da bi postala bolj asertivna in bi si to zastavila kot cilj. Pa vendarle je za mnoge pomanjkanje asertivnosti glavni vzrok številnih njihovih osebnih in poklicnih težav.

Velikokrat se ljudje, ko pomislimo na asertivnost, poglabljamo v preteklost in iščemo razloge, zakaj nismo dovolj asertivni. Zgolj z osredotočanjem na negativne trenutke, ki so se nam že zgodili, pa rešitve ne bomo našli. Morda vas preseneti dejstvo, da je asertivnost ena izmed 15 spretnosti čustvene inteligence (EQ). Naš IQ (inteligenčni količnik) je določen, z njim se rodimo in ga ne moremo spremeniti. Našo EQ (čustveno inteligenco) lahko izboljšujemo skozi celo življenje.

Zaradi tega je razvijanje asertivnosti, podobno kot povečanje katere koli druge spretnosti čustvene inteligence, vreden cilj, ki si ga zastavimo, ali nekaj, za kar si moramo prizadevati pri opravljanju kateregakoli dela.

Kot strokovnjaki za osebno rast in zadovoljstvo bi vam želeli povedali, da zajemata tako EQ trening, kot tudi EQ retreat različne tehnike in orodja, s katerimi lahko pomanjkanje asertivnosti spremenite za vedno.

3 značilnosti asertivnih ljudi

Spoštovanje sebe in drugih

Asertivni ljudje razvijajo enako spoštovanje do sebe in drugih, kar kažejo z odprtim, iskrenim in pristnim odnosom. Postavili se bodo zase. S postavljanjem meja kažejo spoštovanje do sebe, od vsakega posameznika pa je odvisno kje bo meje postavil.

Prevzemanje osebne odgovornosti za misli, občutja in dejanja

Asertivni ljudje so pripravljeni prevzeti odgovornosti za svoje besede, čustva in dejanja. Zavedajo se, da je izjemno pomembno delovati odgovorno.

Prepoznavanje in odločanje

Asertivni ljudje prepoznajo potrebo po sprejemanju odločitev in se temu ne izogibajo. Verjamejo, da ni konec sveta, tusi če se ne odločijo prav. Asertivnost pomeni tudi tvegati in samozavestni ljudje so prepričani, da življenje temelji na sprejemljivem tveganju.

Vedenja, ki v trenutku izboljšajo asertivnost

asertivnost_eq

EQ VAJA

Določite svoje meje - ali vsaj eno od njih - in jih prakticirajte. Začnite z besedami: "Ne." Ko vas nekdo prosi, da se zavežete nečemu, kar vas ne zanima, se prisilite, da rečete: "Ne." To lahko storite lepo, vendar recite: "Ne."

 Kaj asertivnost ni?

Asertivnost ni vedno dobiti kar želimo, ampak je zavedanje možnosti kompromisov, pomena odkritega pogovora in aktivnega poslušanja. Niti ni sebičnost, prodornost, samovšečnost ali tekmovanje.

 

Kaj JE asertivno vedenje Kaj NI asertivno vedenje
  • spoštovanje sebe in drugih
  • biti odgovoren za svoje življenje, odločitve
  • prepoznati lastne potrebe,želje in jih jasno izraziti, ne glede na druge
  • verjeti vase
  • biti pripravljen sklepati kompromise
  • ignorirati in prezirati druge ljudi in njihove potrebe, občutja, mnenja
  • zahtevati in hoditi po svoji poti ter za vsako ceno dobiti tisto, kar želim • reči agresivno in odslovilno „ne"
  • kriviti druge za to, kar čutimo in se nam dogaja
  • poskušati biti „superčlovek" in narediti vse
  • zameriti in zavidati drugim ljudem zaradi njihovega uspeha in sreče

Živi osebno zadovoljstvo

 
 
 

Prijava na e-novice

 

Prijavite se na naše e-novice in pridobite inspiracijo ter koristne nasvete za osebno zadovoljstvo in uspeh!

O aktualnem dogajanju, nevroznanosti in čustveni inteligenci vas bomo obveščali na vaš e-poštni naslov enkrat mesečno.

    1. Nevro Inštitut Čustvena Inteligenca varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.