Aktualno

 
 
 

PREDANOST - kako postati mentalno močan?

PREDANOST - kako postati mentalno močan?

16.09.2020

Predanost - Kaj pravijo raziskave?

Na področju psihologije uspeha, so potekale raziskave o razlikah med uspešnimi in neuspešnimi ljudmi na istem področju.

Raziskave profesorice psihologije A.Duckworth o predanosti so pokazale, da...

  • kadeti West Point, ki so na testu predanosti dosegli najvišjo oceno, so imeli 60% večjo verjetnost za uspeh kot njihovi vrstniki.
  • Študenti dodiplomskega študija Ivy League, ki so bili bolj predani, so imeli tudi višje povprečne ocene kot njihovi vrstniki - čeprav so imeli nižje ocene sprejemnih testov in niso bili »talentirani«.
  • Ob primerjavi dveh oseb iste starosti, različnih stopenj izobrazbe, predanost (in ne inteligenca!) natančneje napoveduje, kdo bo bolje izobražen.
  • Tekmeci v državnem črkovanju v pravopisu so prekašali vrstnike ne zaradi IQ, temveč zaradi predanosti in zavzetosti neprestanega treninga

V spodnjem videu, A.Duckworth razloži koncept predanosti in kako pomaga spodbujati mentalno trdnost v našem vsakdanjem življenju.

VIDEO

Oseba z resnično predanostjo ima za doseganje dolgoročnih ciljev strast (tj. usmerjenosti proti svojim ciljem) in vztrajnost (kljubovanje zavrnitvam). Predanost se je izkazala za enega izmed najpomembnejših dejavnikov na vseh raziskanih področjih, v večini primerov pa je bila obratno povezana z nadarjenostjo. Na dolgi rok predanost pomeni več kot nadarjenost.

Kako biti & postati mentalno močan?

Predanost sestavljajo štiri značilnosti:1.interes (imeti rad kar počneš), 2.trening (zmožnost dnevne discipline in želje po vsakodnevnem napredku), 3.smisel (prepričanost, da ima naše delo pomen) in 4.upanje (vztrajanje v vseh okoliščinah)

V nadaljevanju so opisani 3.koraki do mentalno močnejšega življenja.

1.Korak: Določite, kaj vam pomeni predanost oziroma mentalna moč?

Lahko je to vsakodnevna vadba, zdravo prehranjevanje, oddaja diplomske naloge v zastavljenjem času, dokončevanje vašega projekta 2 dni pred predvidenim, srečevanje s prijateljem vsako nedeljo. Karkoli že je, bodite jasni, glede prihodnjih namer.

2.korak: Zgradite predanost z majhnimi zmagami

Velikokrat predanost enačimo z vrhunskimi športniki, tekmovalci ipd. Predanost se ne nanaša zgolj na ekstremne situacije, temveč na naše vsakodnevne izzive!

Mentalna moč je kot mišica. Da se razvijajo in rastejo, moramo za to nekaj narediti.

Zato...

  • Odločite se za deseto ponovitev vaj, ko bi jih bilo lažje narediti samo devet.
  • Odločite se ustvariti nekaj, namesto, da samo pojeste/kupite.
  • Odločite se za dodatno vprašanje, namesto, da samo sprejmete.


Dokažite sebi - na tisoč drobnih načinov -,

da imate dovolj poguma, da lahko stopite v ring

 in se borite z življenjem.

3.korak: Zgradite si močne navade in se ne zanašajte zgolj na motivacijo

Pri predanosti ne gre za pridobivanje neverjetne doze navdiha ali poguma (tj. Kratkoročni efekt). Gre za oblikovanje dnevnih navad, ki vam omogočajo, da se držite urnika in znova in znova premagujete izzive in motnje pozornosti.

Duševno močnim ljudem ni treba biti bolj pogumni, nadarjeni ali inteligentnejši - samo bolj dosledni.

Predanost zadeva naše navade – dosledno opravljanje nalog/ dela, za katere vemo, da jih moramo opraviti. Bistvo je v predanosti k vsakodnevnim opravilom in sposobnostjo, da se urnika držite.

Primeri predanosti

  • Mentalno močni atleti so bolj dosledni, kot drugi. Ne izpuščajo treningov. Ne izpuščajo nalog.
  • Mentalno močni vodje so bolj doslednji od svojih vrstnikov. Imajo jasen cilj, proti katerem delajo vsak dan. Ne dopustijo, da bi kratkoročni dobički, negativne povratne informacije ali zasičeni urniki preprečili nadaljevanje pohoda proti njihovi viziji. Obdajo se z istomislečimi ljudmi - ne le enkrat, ampak vedno znova in zno
  • Mentalno močni umetniki, pisatelji in zaposleni so bolj dosledni kot večina. Po urniku delajo ne le takrat, ko se počutijo motivirane. K svojemu delu pristopajo kot profesionalec, ne kot amater. Najprej naredijo najpomembnejše stvari in ne zmanjšujejo svojih.

EQ, predanost in IQ

Miselni eksperiment: Če bi lahko izbirali, kakšen potencial bo imel vaš otrok; kaj bi izbrali?

Na voljo imate 250 točk, s katerimi lahko izboljšate življenje svojega otroka. Kako razdelite točke?

Obrazložitev lastnosti;

IQ - akademska inteligenčna raven za razumevanje zapletenih konceptov

EQ - stopnja čustvene inteligence - kako dobri bomo v poznavanju in razumevanju ljudi in človeške narave. Zavedanje čustev drugih ljudi, nam pogosto omogoča boljše življenje.

Predanost - široka osebnostna lastnost, ki se nanaša na delovno etiko, mentalno moč in zmožnost vztrajanja v stiski. Če bi vaš otrok imel 100% predanosti, pomeni, da bo neverjetno delal (tudi več kot drugi), vendar pa bo otrokov potencial omejen z IQ in EQ.

Kako bi torej razdelili 250 točk?

IQ: ?

EQ: ?

Predanost: ?

Po našem mnenju je Čustvena inteligenca najpomembnejša lastnost, saj nam omogoča samozavedanje, prepoznavanje čustev, obnašanja. Če bi torej lahko oblikovali svojega otroka, bi bil v EQ skoraj popoln.

Tako pridemo do preostalih dveh lastnosti; Kaj je bolj pomembno, IQ ali predanost?

Raziskave so ugotovile kako se predanost povezuje s splošnim zadovoljstvom z življenjem. Predanost so preverili pri odraslih Američanih, ob tem pa izmerili tudi pozitivna in negativna čustva in ugotovili, da bolj kot je posameznik predan, večja verjetnost je, da bo užival zdravo čustveno življenje.

Kdo bo v življenju dosegel več?

Pametni ljudje, ki se ne trudijo?

Ali bodo to ljudje, ki so predani in vlagajo ogromno truda v njihovo delo?

Visoka čustvena inteligenca pa ne pomeni veliko brez predanost. Veliko točk, ali skoraj enakovredno kot EQ pripisujemo zato predanosti, kar bi pomenilo, da bo otrok delal več, kot ostali, ampak bo zaradi visoke EQ znal to uravnovesiti. Točke, ki bi ostale, bi pripisali IQ – kar ne pomeni, da je zanemarljiva lastnost, vendar pa nanjo ne moremo vplivati, kot lahko na EQ in predanost. Kot so raziskave ugotovile, je predanost celo obratno povezana z nadarjenostjo; na splošno velja, da ko naš intelekt doseže določeno raven, začnemo izgubljati na drugih spretnostih- še posebej na čustveni inteligenci.

Za zaključek

Študije pravijo, da so za srečo najbolj pomembni zdravi odnosi – in visoka čustvena inteligenca je tam ključna. Srečo lahko pokvarijo tudi velika obžalovanja zaradi neuresničenega potenciala - in to se običajno zgodi manj predanim ljudem. Bolj kot je posameznik predan, večja verjetnost je, da bo bolj zadovoljen s svojim življenjem.

Edison je ob izumljanju žarnice dejal, da je našel 10.000 načinov, kako se žarnica ne naredi in posledično vsakokrat naredil korak naprej. Ne glede na področje, na katerem so uspešni ljudje delovali, so imeli najbolj uspešni posamezniki nekakšno gorečo odločnost - bili so nenavadno nepopustljivi in delovni in so vedeli, v nekem zelo globokem smislu, kaj hočejo. Niso imeli le odločnosti, imeli so natančno določeno smer. Prav ta kombinacija strasti in vztrajnosti je tisto, kar je uspešneže naredilo posebne tj. Predane. Če je visok EQ v središču večine zgodb o uspehu, je predanost v središču vseh.

Nevro Inštitut Čustvena Inteligenca deluje pod blagovno znamko Zeleni Biser, katerega namen je zviševati čustveno inteligenco v Sloveniji in na globalnem trgu. Naše poslanstvo je s pomočjo znanstvenih pristopov opolnomočiti ljudi, da si ustvarijo zdravo, navdihujoče in izpopolnjujoče življenje. Verjamemo, da bo aktivno izvajanje čustvene inteligence vsem nam pomagalo ustvariti več miru, blaginje in boljši svet. Hkrati želimo postati globalni ponudnik EQ treningov in retreatov.

Za več informacij nas kontaktirajte na

Živi osebno zadovoljstvo

 

Nakup gradiva

Izpolnite spodnji obrazec za naročilo in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.

Polja označena z * so obvezna!

    1. Nevro Inštitut Čustvena Inteligenca varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 

Prijava na e-novice

 

Prijavite se na naše e-novice in pridobite inspiracijo ter koristne nasvete za osebno zadovoljstvo in uspeh!

O aktualnem dogajanju, nevroznanosti in čustveni inteligenci vas bomo obveščali na vaš e-poštni naslov enkrat mesečno.

    1. Nevro Inštitut Čustvena Inteligenca varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.