Aktualno

 
 
 

Opolnomočite se z NEUROCOACHING-om

Opolnomočite se z NEUROCOACHING-om

03.12.2020

Neuro se nanaša na nevrološke procese: interakcijo med živčnim sistemom in možgani. V osnovi je nevro coaching treniranje naših možganskih celic (nevronov), ki upošteva najnovejše razumevanje človeškega uma in njegovega delovanja. Kognitivna znanost preučuje naše misli, učenje in mentalno organizacijo, medtem ko se neurocoaching osredotoča na to, da spremeni delovanje tistemu delu v vas, ki vas zavira do lastnega uspeha in na ta način izboljšuje vašo realnost.

10 stvari, ki jih morate vedeti o neurocoachingu

1. Čustva so v središču.

Vendar ne v smislu "udobno se namestite in nam pripovedujte vse o svojih starših", temveč o tem, da ne dovolimo, da nas naša čustva podredijo. Vse temelji na tem, da smo čustvena bitja, ki so razvila zavest in ne zavestna bitja, ki so čustvena. Krepite samozavedanje in bodite boljši.

2. Čuječnost

je orodje, ki se ga moramo naučiti uporabljati. Naj vas ne zavedejo budistični menihi in ohlapna oblačila. Vso bistvo je v vadbi naših "mišic" koncentracije in osredotočenosti. Najprej se moramo izzvati, da lahko opazujemo tok svojih misli, čustev in običajnih vzorcev. Šele potem lahko začnemo delat . i nekaj glede stvari, ki jih želimo spremeniti.

3. Energija je resnična stvar.

Poleg raziskovanja vpliva energije na motivacijo in moč volje morate spoznati, da niste stroj. Razumeti moramo, da smo biološki sistem z vložki, kot so hrana, voda, spanje ipd. Ob pretvorbi se ti vložki uporabljajo za razmišljanje in telesne dejavnosti. Upoštevati moramo, da možgani porabijo približno 20% telesne energije. Če smo neučinkovit mislec, nam bo to povzročilo stres, zmanjkalo nam bo energije in veliko hitreje bomo odpovedali.

4.Spoznavanje nas samih ni nikoli končana igra.

Ključnega pomena je vedeti, kaj vemo, česa ne vemo in kaj še moramo vedeti, da bomo dobro delovali. Brez sposobnosti samoocenjevanja in nato ukrepanja pri naših pomanjkljivostih, se začenjamo predajati intelektualni praznini. Nimamo kompasa ali zemljevida, da bi vedeli, kje smo in v katero smer bi želeli iti.

5. Učimo se najlažje šele takrat, ko poznamo sami sebe.

Ko dojamemo, da je zavedanje o našem obstoječem znanju, spretnostih in vrzelih do optimalne učinkovitosti nezadostno, se moramo naučiti in obdržati nova znanja in veščine. Pogosto je neurocoaching obravnavan samo za odstranjevanje omejujočih prepričanj ali omogočanja lahkotnosti in sproščenosti v trenutku. Vendar pa se poleg teh pozitivnih rešitev in stanj, ki jih neurocoaching prinese, povečuje naša inteligenca.

6. Z neurocoachingom delamo na zahtevni ravni, z metakogniciranjem.

Metakogniciranje pomeni „vedeti o vedenju" – zato si prizadevamo delati na kognitivnih procesih, ki jih uporabljamo za delo na kognitivnih procesih. Ta celoten proces vpliva na to, kako neurocoaching deluje na naš čas, pozornost in spremljanje napredka.

7. Čas in pozornost

sta v današnjem času še izredno pomembna in, če ste zelo zaposlena oseba, je za vas še posebej pomembno, da je neurocoaching znanstveno izveden. To pomeni, da morate premisliti, kaj vam najbolj ustreza glede načina metode, časovnih razporedov in razmika intervencij.

8. Spremljanje napredka

pri neurocoachingu se nanaša na različne oblike intervencij, ki poskušajo delovati na nas, pa tudi na to, kako dobijo naš čas in pozornost. Ob tem je pomembna ocena, kaj ima največji vpliv na nas. Nekateri ljudje lažje namenijo svoj čas in pozornost, če imajo komunikacijo iz iz oči v oči, medtem ko so drugim ljubše krajše in pogostejše intervencije preko različnih metod kot so SMS sporočila, e-pošta ali video klic.

9. Neurocoaching

se ukvarja z reševanjem preoblikovanja možganov in „preusmerjanjem" ali prestrukturiranjem glede na opredeljene cilje sprememb. Neurocoaching deluje kot agent sprememb, vendar ste vi tisti, ki se spreminjate. Uspeh je, ko začnemo razmišljati in ravnati drugače in dosegamo svoje cilje.


10. Učinkovitost

je merilo lastnih prepričanj v naše sposobnosti izvajanja nalog in doseganja ciljev. Višji kot je naš občutek lastne učinkovitosti, večja je naša sposobnost, zaradi povečane samozavesti, za boljše odnose, poslovanje,ipd.

Nevro-institut_eq


Neurocoaching je torej opolnomočenje, ker dela na nas, nam daje orodja za delo na sebi in svojih sposobnostih. Takšno opolnomočenje poveča naša lastna prepričanja.

Prvi korak pri sodelovanju v neurocoachingu je razumevanje in večje prepričanje v njegovo potencialno učinkovitost. Drugi korak je, da občutite lastno vrednost, ki jo boste pridobili pri izboljšanju svojih sposobnosti. Poskusite preslikati svoj nabor spretnosti v idealen nabor spretnosti, ki ga želite. Tretji korak je, da se odločite zapreti svoje vrzeli in si poiščete podporo.

_________________________________________________________________________________________

Nevro inštitut čustvena inteligenca deluje pod blagovno znamko Zeleni Biser, katerega namen je zviševati čustveno inteligenco v Sloveniji in na globalnem trgu. Naše poslanstvo je s pomočjo znanstvenih pristopov opolnomočiti ljudi, da si ustvarijo zdravo, navdihujoče in izpopolnjujoče življenje. Verjamemo, da bo aktivno izvajanje čustvene inteligence vsem nam pomagalo ustvariti več miru, blaginje in boljši svet. Hkrati želimo postati globalni ponudnik EQ treningov in retreatov.

Živi osebno zadovoljstvo

 

Kontaktni obrazec

Kontaktirajte nas preko spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.

Polja označena z * so obvezna!

    1. Nevro Inštitut Čustvena Inteligenca varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 

Prijava na e-novice

 

Prijavite se na naše e-novice in pridobite inspiracijo ter koristne nasvete za osebno zadovoljstvo in uspeh!

O aktualnem dogajanju, nevroznanosti in čustveni inteligenci vas bomo obveščali na vaš e-poštni naslov enkrat mesečno.

    1. Nevro Inštitut Čustvena Inteligenca varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.